Żywność o niskim indeksie glikemicznym to świetny sposób na zwiększenie poziomu energii. Nasza lista diet o niskim indeksie glikemicznym zawiera wszystko, co musisz wiedzieć — będziesz specjalistą od indeksu glikemicznego, zanim się zorientujesz!
Jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym pomaga kontrolować poziom cukru we krwi , daje organizmowi zastrzyk energii, a także pomaga zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Co więcej, nadal możesz przekąsić kilka ulubionych węglowodanów. Przestrzeganie diety o niskim IG może być po prostu najłatwiejszym sposobem na schudnięcie , bez uczucia głodu! Oto jak to działa…
Pogodzenie się z planem diety o niskim indeksie glikemicznym może być trudne do wykonania, zwłaszcza jeśli idziesz na zimnego indyka na swoje ulubione węglowodany. Ale trzymanie się żywności o niskim indeksie glikemicznym może zdziałać cuda na twoje zdrowie i kondycję, niezależnie od tego, czy musisz ograniczyć węglowodany, czy nie.
Oryginalnie opracowany dla diabetyków, aby pomóc utrzymać poziom cukru we krwi pod kontrolą , trzymanie się niskiego GI (indeks glikemiczny) utrzymuje poziom cukru we krwi na równym poziomie, a także oszczędza energię, gdy organizm tego najbardziej potrzebuje.
Jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, daje organizmowi zastrzyk energii, a także pomaga zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Żywność o wysokim IG to na ogół przetworzona, biała żywność o wysokiej zawartości węglowodanów, taka jak biały chleb, makaron, płatki zbożowe i ciasta. Kiedy te węglowodany są rozkładane, uwalniają glukozę do krwiobiegu, powodując dramatyczny wzrost poziomu cukru we krwi.
Organizm reaguje na to wytwarzaniem przypływu insuliny, który obniża poziom cukru we krwi . W konsekwencji twoje ciało myśli, że ma mało cukru, więc bardzo szybko zaczynasz czuć się głodny. Dlatego po zaszaleniu na ulubionej kanapce lub daniu z makaronu często czujesz się ospały i głodny, a także masz ochotę na coś słodkiego. Nie jest to idealne rozwiązanie, gdy próbujesz schudnąć na lato!
Lista produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym
Zacznij liczyć
Aby zrozumieć, które produkty spożywcze są wysokie na wykresie IG, musisz zidentyfikować IG każdego poszczególnego jedzenia . Żywność podzielona jest na kategorie; niski, średni i wysoki. Trzymanie się diety o niskim IG oznacza, że powinieneś spróbować włączyć żywność o niskim IG (które są skalowane do 55 i poniżej). Aby uzyskać pełną listę produktów spożywczych z oznaczeniem GI, odwiedź the-gi-diet.org/lowgifoods
Wybierz pełnoziarniste alternatywy
Zamień biały chleb na brązowy i pełnoziarnisty makaron lub brązowy ryż zamiast białego . Istnieje mnóstwo pysznych wersji o niskim indeksie glikemicznym, które smakują równie dobrze, jeśli nie lepiej!
Zaopatrz się w fasolę i warzywa
Pokarmy takie jak soczewica, fasola i warzywa mają bardzo niski wskaźnik IG , więc zapewnią powolne przypływy energii, gdy twoje ciało zacznie się męczyć, a także pomoże spalić nadmiar tłuszczu.
Kontroluj spożycie cukru
Możesz zmniejszyć dramatyczne skoki cukru , łącząc dowolne jedzenie z innym, które ma niższą wartość GI. Na przykład, jeśli jesz ziemniaki, towarzysząca im porcja obfitych warzyw spróbuje przeciwdziałać wzrostowi poziomu glukozy i utrzymać poziom cukru we krwi.