Szklarnia ogrodowa to dodatek, który powinien naleźć się na każdej działce. Spożywanie własnych upraw jest nie tylko ekologiczne i zdrowe, ale również bardzo satysfakcjonujące. Warto wiedzieć, jak dobrze zorganizować przestrzeń, żeby plony były doskonałe, nie marnując przy tym miejsca.
Szklarnia ogrodowa – co można sadzić?
Szklarnia przyczynia się do szybkiego wzrostu roślin, warzyw i owoców, dzięki czemu doskonale nadaje się do przygotowania rozsady, uprawy nowalijek, a także roślin ciepłolubnych, do których zaliczamy pomidory czy paprykę. Jeżeli szklarnia ogrodowa jest ogrzewana, można w niej posadzić rośliny wrażliwe na mróz.
Kiedy posadzisz pomidory, paprykę, ogórki, melony, bakłażany, cebulę i czosnek możesz spodziewać się ich wyrośnięcia nawet półtora miesiąca wcześniej niż dla plonów w ogrodzie.
Z kolei nowalijki, do których zaliczamy rzodkiewkę, cebulę, szczypiorek, natkę, koperek, szpinak, sałatę i rukolę można jeść już w maju. Wystarczy je odpowiednio wcześnie posadzić i zadbać o zapewnienie wymaganej temperatury.
Szklarnia ogrodowa – jak ją przygotować do wiosny?
Jeżeli zależy Ci na pięknych, zdrowych i przede wszystkim obfitych plonach zadbaj o właściwy podział barat ogrodowych na sekcje. W każdej z nich posadzisz inne warzywa albo owoce. Taki podział sprawi, że szklarnia będzie się pięknie prezentować, a pielęgnacja roślin nie będzie sprawiała żadnych problemów. Pamiętajmy, że nie wszystkie owoce i warzywa są nawadniane z taką samą intensywnością.
Organizując szklarnię, trzeba pamiętać o płodozmianach, czyli przenosić rośliny z jednej grządki na drugą (przed sezonem wegetacyjnym). Zmiany należy wykonywać co roku. Takie działanie zdecydowanie poprawi jakość i kondycję gleby, a do tego pozwoli uniknąć chorób roślin.
Koniecznie sprawdź żywotność roślin, które znajdują się w szklarni. Kiedy chcesz posadzić pomidory w kwietniu albo w maju, pod koniec marca zasadź rzodkiewkę czy szpinak, gdyż rośnie szybko i ma mniejsze wymagania w porównaniu do innych warzyw.
Pamiętaj też, żeby co roku wprowadzać do swojej szklarni nowe odmiany warzyw i owoców.