Karnozyna, Witaminy C, A i E, czyli najlepsze antyoksydanty

Coraz więcej osób zwraca uwagę na styl życia, swoje samopoczucie i zdrowie całego organizmu. Tu pomocne może okazać się utrzymanie równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami co, umożliwia antyoksydacja.

Na czym polega antyoksydacja?

Antyoksydacja to proces, w którym antyoksydanty neutralizują szkodliwe działanie wszystkich metabolicznych procesów zachodzących w organizmie. Osłabiają one negatywny wpływ przemian, jakie zachodzą w wyniku działania wolnych rodników. Antyoksydacja jest jednym ze sposobów zapobiegania nowotworom, chorobom serca, udarów mózgu i chorób neurodegeneracyjnych. Standardowo organizm sam oczyszcza się z wolnych rodników, jednak niekiedy na przykład w okresie nadmiernej ekspozycji na stres, wskazane jest wsparcie odpowiednią suplementacją. Antyoksydanty działają według schematu, gdzie zatrzymują działania wolnych rodników, dzięki połączeniu się z ich cząsteczkami. Mówiąc prostym językiem, dochodzi do neutralizacji ich negatywnego wpływu na organizm. Dodatkowo antyoksydanty wspierają wydalanie z komórek szkodliwe substancje, powstałych w wyniku działania wolnych rodników.

Karnozyna, Witaminy C, A i E, czyli najlepsze antyoksydanty

Badania naukowe wskazują, że karnozyna ma pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie białek w organizmie. Karnozyna blokuje reakcje chemiczne, które powodują, że białka nie działają poprawnie. Wskazuje się, że jako jeden z silniejszych oksydantów reguluje pracę układu sercowego, przez co wpływa pozytywnie na obniżenie ciśnienia krwi. Karnozyna naturalnie występuję w czerwonym mięsie.

Witamina C, czyli jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Witamina ta poza działaniem antyoksydacyjnym, wykazuje też wpływu na ograniczenie uszkodzeń oksydacyjnych DNA. Witaminę C zawierają nie tylko owoce cytrusowe, ale też truskawki, papryka, kapusta czy pomidory.

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W wyniku jej podaży do organizmu zachodzą przemiany metaboliczne wspierające produkcję atomów, neutralizujących wolne rodniki. Witaminę A znajdziemy w pomidorach, szpinaku, marchwi czy sałacie.

Kolejnym ważnym antyoksydantem jest witamina E, znana ze swojej rozpuszczalności w tłuszczach. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne i nazywana jest witaminą młodości. Witamina E występuje między innymi w orzachach, zielonych warzywach, winogronach czy jajach.